Tornar

Enllesteix un llibre sobre la història de l'Handbol Parets

L'any passat l'historiador i periodista Carles Font, que treballa a la ràdio local paretana, RAP 107, va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de Parets per realitzar un llibre sobre la història de l'handbol paretà, totalment vinculada amb el CH Parets. Després de més d'una trentena d'entrevistes i de moltes hores a l'arxiu, ja ha enllestit L'handbol a Parets, que recull  els 66 anys del club paretà i forma part del 8è número de la col·lecció Estudis Locals, que edita l'Ajuntament de Parets i que pròximament es publicarà perquè es pugui adquirir.

El comunicador ha fet un ampli resum de la trajectòria històrica de l'entitat nascuda el 26 de desembre de 1954, inicialment sota el nom de Club Balonmano Juventud Parets, i consolidat gràcies a l'ajuda del BM Granollers. La proximitat geogràfica amb Granollers, bressol de l'handbol a l'Estat, va influir per fer que en Jaume Anfruns, el doctor Francesc Canal i Josep Ribas, acceptessin una proposta de la Delegació del Frente de Juventudes per implantar aquest esport a Parets del Vallès. "Aleshores, l'únic club que hi havia era el del BM Granollers i es va decidir apostar per fer un club d'handbol mitjançant la família Canal, el Jaume Anfruns i el Josep Ribes, que va ser un autèntic mecenes dels clubs esportius i les associacions culturals", explica Carles Font, que remarca que el primer partit av ser a la plaça de la Vila contra uns equips de Granollers.  

L'etapa daurada del primer equip de l'entitat paretana va ser a l'inici de la dècada dels anys 80, quan va militar a la categoria de Primera Nacional, la segona màxima categoria. "El club va impulsar l'handbol base el principi dels anys 70' i això va provocar que sorgís una fornada de jugadors locals molt important, que va possibilitar veure el club en la segona màxima estatal. Aquelles temporades, l'handbol va ser l'esport més important de Parets, omplint la graderia del pavelló, i jugant contra equips de renom de l'Estat", indica el periodista, que s'ha mostrat sorprès de la gran quantitat de persones que van passar per l'handbol local: "hi ha molta gent que jo ni sabia que havia format part de la base del club paretà. Abans, es doblaven les categories, ara la realitat és diferent". 

De la història més recent, Carles Font destaca el sènior masculí, sota la batuta de Josep Manel Herrero, durant els anys del canvi de mil·lenni. "Van jugar a la màxima categoria catalana, la Lliga Catalana i van estar a punt de pujar a l'estatal. A més, amb jugadors de la casa, van ser unes molt bones temporades", diu Font, que no vol desmerèixer l'etapa actual, tot i la distància en el temps: "l'handbol ara no té la notorietat que tenia abans, però tant de bo que el club pugui recuperar alguns dels seus exjugadors, implicats en un projecte conjunt". 

Carles Font és autor de dos volums més de la col·lecció d'estudis locals: un sobre el futbol a Parets, i un altre sobre el ciclisme, que va elaborar juntament amb Jordi Seguer.

El llibre 'L' handbol a Prets' del periodista i historiador Carles Font, de Parets del Vallès, ja està a la venta. La presentació es va fer el passat 24 de gener a la Sala Basart, coincidint amb la Festa Major d'Hivern. El llibre es pot comprar al Centre Cultural Can Rajoler, al carrer Travessera 1, en horari d'oficina de 9 a 15h, a 10 euros.

Font: SomParets